Govedo
Domov|
Domov>Pregled monogenskih lastnosti - definicija


Opis monogenskih lastnosti
Seznam mon. lastnosti brez in z doplačilom - Weatherbys
Pregled po izvoru podatkov in zalogi vrednosti
Pregled lastnosti    
AArahnomelijaMrtvorojena teleta, pajkaste okončine, abnormalna oblika lobanje
A2A2 mlekoZaželen je genotip A2A2, ki se odraža s prirejo A2 mleka. V primeru genotipa A2A2 ali A1A2 obstaja najmanj 50 % verjetnost prenosa zaželenega alela A2 na potomce.
ABCG2ABCG2Prisotnost alela za to lastnost je povezana z večjo količino in vsebnostjo maščobe in beljakovin v mleku.
ACPArtrogripozaLetalna lastnost. Pri artrogripozi pride do otrdelosti sklepov, ki so skrčeni v nenormalnih pozicijah in jih žival ne more premikati. Pojavlja se pri teletih vseh pasem, največ pri pasmi šarole. Artrogripozo spremljajo še prirojena skolioza, mišična atrofija in poškodbe hrbtenjačnih nevronov.
AM_662Alfa manozidoza_662Abortus, mrtvorojeno tele, nevitalno tele. V primeru preživetja so pri teletu opazni znaki gibalnih motenj, tresavice, agresije in paralize. Prizadeto tele pogine do starosti 1 leta.
AM_961Alfa manozidoza_961Abortus, mrtvorojeno tele, nevitalno tele. V primeru preživetja so pri teletu opazni znaki gibalnih motenj, tresavice, agresije in paralize. Prizadeto tele pogine do starosti 1 leta.
ARAC_SUOXArachnomelija_SUOXMrtvorojena teleta z abnormalno obliko lobanje, nog in hrbtenice. Glava je zožana, noge pajkaste oblike, hrbtenica ukrivljena. Kosti nog so tanke, krhke in lomljive.
ARAS_MOCS1Arachnomelija_MOCS1Letalna lastnost
AXAksonopatijaOkvara živčnih celic. Kaže se kot široka stoja pri teletu, ki se nadaljuje z izgubo nadzora motorike zadnjih nog v 1. mesecu starosti in vodi v popolno nezmožnost stoje na zadnjih nogah.
A_BSA_BS
A_SMA_SM
BCN_A2BCN_A2
BD1Bulldog pritlikavost 1Izrazita pritlikavost telet. Smrt in splav homozigotnega zarodka okrog 7. meseca brejosti. Heterozigoti preživijo, vendar kažejo blažje znake pritlikavosti.
BH2Haplotip rjavega goveda 2Bolezen/neželena lastnost
BHZDDedno pomanjkanje cinkaNezmožnost učinkovite absorbcije cinka v prebavnem traktu. Pri teletu pojav zelenkaste diareje, latergija, upočasnjena odzivnost in motorika, obilno slinjenje, parakeratoza, groba dlaka, počasnejše celjenje ran ter slabša odpornost in pojav sekundarnih bolezni
BKASBeta kazeinZa sirjenje ključna beljakovina v mleku, ki vpliva na čas koagulacije mleka (usirjanja) in na čvrstost koaguluma (sira).
BLADPomanjkljiva adhez. levkocitovPonavljajoče bakterijske okužbe, daljši čas celjenja ran, upočasnjena rast. Razjede na ustni sluznici, izguba zob, kronična pljučnica, diareja. Pogosta zgodnja smrt prizadetih telet zaradi različnih okužb.
BLGBeta laktoglobulinGlavni sirotkin protein v mleku. BB genotip (B alel) je povezan z večjo izkoristljivostjo mleka - večjim izplenom sira.
BMBeta manozidozaLetalna lastnost, povezana s presnovo sladkorjev.
BMSZmanjšanje plodnosti pri bikih
BSDSpinalna dismielinizacijaNevrološka motnja, ki se odraža kot prizadetost okončin (mlahavost, spazmičnost, hiperekstenzija).
BVDVBVDV
BYBrahispina
CAPN316Kalpain_316Povezano z mehkobo mesa. Kalpain proteaza razgrajuje miofibrile (mišična vlakna) in tako vpliva na mehkobo mesa. To se fenotipsko odraža tako, da je meso 0,5 do 2 % bolj mehko. Želen je alel A oz. genotip AA. Nekoliko manjši pozitivni vpliv ima tudi genotip AB.
CAPN4751Kalpain_4751Povezano z mehkobo mesa. Kalpain proteaza razgrajuje miofibrile (mišična vlakna) in tako vpliva na mehkobo mesa. To se fenotipsko odraža tako, da je meso 0,5 do 2 % bolj mehko. Želen je alel B oz. genotip BB. Nekoliko manjši pozitivni vpliv ima tudi genotip AB.
CAPN530Kalpain_530Povezano z mehkobo mesa. Kalpain proteaza razgrajuje miofibrile (mišična vlakna) in tako vpliva na mehkobo mesa. To se fenotipsko odraža tako, da je meso 0,5 do 2 % bolj mehko. Želen je alel B oz. genotip BB. Nekoliko manjši pozitivni vpliv ima tudi genotip AB.
CAST_282Kalpastatin 282Povezano z mehkobo mesa. Kalpain deluje tako, da razgrajuje mišična vlakna, kalpastatin pa je inhibitor kalpaina. To se fenotipsko odraža tako, da je meso 0,5 do 2 % bolj mehko. Želen je alel A oz. genotip AA. Nekoliko manjši pozitivni vpliv ima tudi genotip AB.
CAST_2870Kalpastatin 2870Povezano z mehkobo mesa. Kalpain deluje tako, da razgrajuje mišična vlakna, kalpastatin pa je inhibitor kalpaina. To se fenotipsko odraža tako, da je meso 0,5 do 2 % bolj mehko. Želen je alel B oz. genotip BB. Nekoliko manjši pozitivni vpliv ima tudi genotip AB.
CAST_2959Kalpastatin 2959Povezano z mehkobo mesa. Kalpain deluje tako, da razgrajuje mišična vlakna, kalpastatin pa je inhibitor kalpaina. To se fenotipsko odraža tako, da je meso 0,5 do 2 % bolj mehko. Želen je alel A oz. genotip AA. Nekoliko manjši pozitivni vpliv ima tudi genotip AB.
CDHHOL haplotip (manj holest.)
CHSChediak_Higashi sindromRožnate oči, dovzetnost za potpludbe in krvavenje.
CITCitrulinemijaPovišana vsebnost citrulina in amonijaka v krvni plazmi
CLDN16Displazija ledvic_CLDN16_T1Neželena lastnost, povezana s povišano vsebnostjo citrulina in amonijaka v krvni plazmi.
CMPrirojeni mioklonus
CMD1Kong. mišična distonija 1
CMD2Kong. mišična distonija 2
CMSKongen. miast. sindrom
CSN3_AY380228_12951KKAS Sub Varianta_12951Lastnost povezana z mlekom
CSN3_AY380228_12971KKAS Sub Varianta_12971Lastnost povezana z mlekom
CSN3_AY380228_13065KKAS Sub Varianta_13065Lastnost povezana z mlekom
CSN3_AY380228_13068KKAS Sub Varianta_13068Lastnost povezana z mlekom
CSN3_AY380228_13104*Kapa kazein B različica*Lastnost se uporablja za določanje genotipa kapa kazeina E (KKASE)
CSN3_AY380228_13111KKAS Sub Varianta_13111Lastnost povezana z mlekom
CSN3_AY380228_13165KKAS Sub Varianta_13165Lastnost povezana z mlekom
CTCitrulinemijaPovišana koncentracija citrulina v krvi. Prizadeto tele ob rojstvu deluje normalno, v 3-5 dneh pa začne prožiti jezik, hoditi nestabilno in tavati, okrog gobca se nabira pena. Tele pritiska glavo ob trdno površino, pojavijo se mišični krči, sledi smrt.
CTS_delAGCrooked Tail Syndrome delAG
CVMKompleks. malformacija vretenc
CWHKardiomio., sind. volnate dl.Volnata dlaka in simptomi srčne disfunkcije pri teletu. Možna prisotnost očesnega izločka, tele ima lahko izrazito čelo.
CYDDilatativna kardiomiopatijaNeželena lastnost
DCMDilat. kardiomiopatija
DDRazvojna polimelijaNeželena lastnost; prizadeta teleta imajo pogosto, vendar ne vedno, razvite dodatne telesne dele (običajno okončine). Nekatere prizadete živali ne kažejo zunanjih znakov prisotnosti te genetske napake.
DEBDistrof. bulozna epidermolizaPrizadeta žival ima zelo občutljivo kožo in sluznice, ki se hitro poškodujejo in trgajo. Posebno občutljiva so področja okrog gobca in parkljev, kjer lahko pride do odstopanja kože.
DGAT1Acil-ko-A:Diacilgl. aciltrans.Lastnost povezana z večjo količino in deležem maščob, večjim deležem beljakovin in manjšo količino mleka.
DUMPSPoma. encim. uri. monof. sint.Odmrtje zarodka okrog 40. dne brejosti. Zarodek se resorbira v prvih dveh mesecih brejosti kar vodi v slabšo sposobnost oploditve.
DUNDun DeksterRazbarvanost črnega pigmenta dlake. Dlaka je temno do svetlo rjave barve.
DWPritlikava rast
E13Pompesova bolezen GSD E13Neželena lastnost
E18Pompesova bolezen GSD E18Neželena lastnost
E7Pompesova bolezen GSD E7Neželena lastnsot
EDS_HolEhlers Danlos Sindr._HolsteinNeželena lastnost
FH2Haplotip lisatsega goveda 2 Zaostanek v rasti in razvoju telet po odstavitvi.
FH4Haplotip lisastega goveda 4Zgodnji abortus
FH5Haplotip lisastega goveda 5Večja smrtnost telet v roku 2 dni po rojstvu.
FMO3TrimetilaminurijaNeželena lastnost (mleko); ribja aroma mleka
FXI_WAPomanjkanje faktorja XI WagyuDaljši čas krvavenja ob poškodbi, operativnem posegu, ipd.
GHR_F279YReceptor za rast. hormon F279YLastnost povezana z mlekom
GH_2141Rastni hormon_2141Lastnost povezana z zmanjšanjem količine beljakovin in maščobe v mleku
GH_2291Rastni hormon_2291Lastnost povezana s povečano količino maščobe v mleku ter povečano vsebnostjo maščobe in beljakovin v mleku
GSD_VGlikogen. bolezen_VNeželena lastnost
HCDHolstein pomanjkanje holester.Letalna lastnost
HDRDominantna rdečaBarva dlake
HH1Holstein haplotip 1Abortus prizadetega teleta po prvem tromesečju brejosti.
HH2Holstein haplotip 2
HH3Holstein haplotip 3Abortus prizadetega teleta pred 60. dnem brejosti.
HH4Holstein haplotip 4Zgodnji abortus prizadetega teleta, običajno v 1. mesecu brejosti.
HH5Holstein haplotip 5Letalna lastnost (embrio)
HH6Holstein haplotip 6Letalna lastnost (embrio)
HH7Holstein haplotip 7Letalna lastnost (embrio)
HY_ERCC6LHipotrihoza_ERCC6LPojav pasov brez dlake ali z redko dlako. Žival je bolj občutljiva na neugodne okoljske razmere in bolj dovzetna za infekcije in zajedavce.
HY_HEPHL1Hipotrihoza HEPHL1Neželena lastnost; delna ali popolna odsotnost dlake
HY_KRT71Hipotrihoza_KRT71Neželena lastnost; redka dlaka
HY_TSR2Hipotrihoza_TSR2Pojav pasov brez dlake ali z redko dlako. Žival je bolj občutljiva na neugodne okoljske razmere in bolj dovzetna za infekcije in zajedavce.
IDMSIdiopatska moška subfertilnostZmanjšana plodnost pri bikih
IEIdiopatska epilepsijaLetalna lastnost
JH1Jersey Haplotype 1
KKASKapa kazein
KKASEKapa kazein_E
LEPLeptin_2FB
LGB_X14710_5263Beta Laktog. Var. X14710_5263
LRP4MulefootPojav enega ali več parkljev v obliki kopita (parkelj ni razdeljen v dve enoti). Pri prizadetih živalih se pojavlja šepanje ter visok, počasen hod.
MAN2B1Manozidoza
MC1R_ERdeča barva dlake_ faktor eRecesivni alel, ki pri homozigotih povzroči rdečo barvo dlake.
MC1R_EDČrna barva dlake_E, ext.Dominantni alel, ki povzroči črno barvo dlake pri homozigotih in heterozigotih.
MF_G1199SMulefoot G1199SPojav enega ali več parkljev v obliki kopita (parkelj ni razdeljen v dve enoti). Pri prizadetih živalih se pojavlja šepanje ter visok, počasen hod.
MF_G907RMulefoot G907RPojav enega ali več parkljev v obliki kopita (parkelj ni razdeljen v dve enoti). Pri prizadetih živalih se pojavlja šepanje ter visok, počasen hod.
MF_NG1621KCMulefoot NG1621KCPojav enega ali več parkljev v obliki kopita (parkelj ni razdeljen v dve enoti). Pri prizadetih živalih se pojavlja šepanje ter visok, počasen hod.
MH2Montbeliarde haplotip 2Zgodnji abortus prizadetega teleta.
MSU_HERUrin. b. javor. sir._HerefordPrizadeto tele je mrtvorojeno ali normalno, ki v roku 24 ur prične kazati znake nevroloških motenj. Stanje se hitro poslabšuje, znaki pa obsegajo motnje gibanja, nezmožnost hoje in smrt v roku 4 dni po rojstvu. Značilen je sladkast vonj urina.
MSU_SHUrin. b. javor. sir._ShorthornPrizadeto tele je mrtvorojeno ali normalno, ki v roku 24 ur prične kazati znake nevroloških motenj. Stanje se hitro poslabšuje, znaki pa obsegajo motnje gibanja, nezmožnost hoje in smrt v roku 4 dni po rojstvu. Značilen je sladkast vonj urina.
MYO_C313YMiostatin C313YLastnost povezana z mesom
MYO_D182NMiostatin D182NLastnost povezana z mesom
MYO_E226XMiostatin E226XLastnost povezana z mesom
MYO_E291XMiostatin_E291XDvojna omišičenost (hiperplazija), večja rojstna masa in težja telitev, mehkejše meso.
MYO_F94LMiostatin_F94LVečja omišičenost, manjši delež podkožne in intramuskularne maščobe. Rojstna masa ni spremenjena.
MYO_L64PMiostatin L64P
MYO_Q204XMiostatin_Q204XDvojna omišičenost (hiperplazija), večja rojstna masa in težja telitev, mehkejše meso.
MYO_S105CMiostatin S105CLastnost povezana z mesom
MYO_nt267Miostatin nt267Lastnost povezana z mesom
MYO_nt324Miostatin nt324Lastnost povezana z mesom
MYO_nt414Miostatin nt414Lastnost povezana z mesom
MYO_nt419Miostatin_nt419Dvojna omišičenost
MYO_nt748_78Miostatin nt748_78Lastnost povezana z mesom
MYO_nt821Miostatin_nt821Dvojna omišičenost
NCLNevron. ceroidna lipofuscinozaPrizadeta žival hodi v krogu in niha z glavo. Vid je okrnjen, sčasoma se razvije slepota. Prisotne so gibalne motnje. Žival pogine pri 2 letih starosti.
NHNevropatski hidrocefalusLetalna lastnost (embrio)
OSOsteopetrozaPrizadeto tele je običajno zgodaj mrtvorojeno in majhno s sploščeno lobanjo ter skrajšano čeljustjo. Kosti okončin so lomljive.
PA
PCSPaunch Calf sindromTele je običajno mrtvorojeno. Glavni znak je povečan, izbočen trebuh, poln tekočine. Tele ima abnormalno razvite notranje organe in deformacije obraza.
PHA1Pljučna hipopl. z anasarko1Neželena lastnost; nerazvitost ali slaba razvitost pljuč ter nabiranje tekočine v podkožju
PIRMPtoza, zaostalost uma in rastiLetalna lastnost
PMEL17_1835C_APMEL17_1835C_ABarva dlake
PMEL17_64G_ASilver Char Dilutor_1Razbarvanje dlake. Homozigoti imajo belo barvo dlake, barva dlake pri heterozigotih pa variira glede na njihovo osnovno barvo.
PMEL17_delTTCPMEL17_delTTC
PMT_164Psevdomiotonija_c491G>APojav mišičnih kontrakcij pri pospešenem gibanju živali kar vodi do nekoordiniranega gibanja ali poskakovanja zadnjih nog in celo prevračanja živali. Kontakcije prenehajo ko se gibanje upočasni.
PMT_211Psevdomiotonija_c632G>TPojav mišičnih kontrakcij pri pospešenem gibanju živali, kar vodi do nekoordiniranega gibanja ali poskakovanja zadnjih nog in celo prevračanja živali. Kontakcije prenehajo ko se gibanje upočasni.
PMT_284Psevdomiotonija_c857G>TPojav mišičnih kontrakcij pri pospešenem gibanju živali, kar vodi do nekoordiniranega gibanja ali poskakovanja zadnjih nog in celo prevračanja živali. Kontakcije prenehajo ko se gibanje upočasni.
POLLBrezrožnostPrisotnost alela povzroči odsotnost rogov in vpliva na (ožjo) obliko lobanje.
POLL_CBrezrožnost_CelticPrisotnost alela povzroči odsotnost rogov in vpliva na (ožjo) obliko lobanje. Lastnost se pojavlja pri nordijskih in britanskih linijah govedi.
POLL_FBrezrožnost_Friesian_1909396D2Prisotnost alela povzroči odsotnost rogov in vpliva na (ožjo) obliko lobanje. Lastnost se pojavlja pri frizijskih in holštajn linijah govedi.
POLL_F_51DBrezrožnost_Friesian_51DPrisotnost alela povzroči odsotnost rogov in vpliva na (ožjo) obliko lobanje. Lastnost se pojavlja pri frizijskih in holštajn linijah govedi.
POLL_F_C1655463TBrezrožnost_Friesian_C1655463TPrisotnost alela povzroči odsotnost rogov in vpliva na (ožjo) obliko lobanje. Lastnost se pojavlja pri frizijskih in holštajn linijah govedi.
POLL_F_G1654405ABrezrožnost_Friesian_G1654405APrisotnost alela povzroči odsotnost rogov in vpliva na (ožjo) obliko lobanje. Lastnost se pojavlja pri frizijskih in holštajn linijah govedi.
PROTOProtoporfirijaEkstremna občutljivost na svetlobo. Izguba dlake in razvoj razjed na koži, ki je izpostavljena sončni svetlobi. Najbolj so prizadeta ušesa, gobec in vime. Živali ližejo gobec in želijo ostati v senci. Lahko se pojavi rdečkasto-rjavo obarvanje zob, kosti in urina.
PWCSPerinat. sindr. šibkega teletaLetalna lastnost
RETPIGRetinitis PigmentosaBolezen/neželena lastnost
RFRdeči pigment (r)
RNASEH2B_delRNASEH2B_delLetalna lastnost
RNF11Pritlikavost, BBP govedoNeželena lastnost
SDMSpinalna dismielinizacijaNevrodegenerativna dedna napaka. Opazni so znaki gibalnih motenj, tresavice in krčeviti gibi okončin. Atrofija mišic, ki je bolj opazna na zadnjih nogah. Odsotnost poskusov vstajanja.
SLICK_39136558SLICK_39136558Koristna lastnost; zelo kratka dlaka po celotnem telesu čez celo leto. Govedo s to mutacijo lahko bolje regulira telesno temperaturo, posebno v toplem okolju in zato bolje prenaša vročinski stres.
SLICK_39263696SLICK_39263696Koristna lastnost; zelo kratka dlaka po celotnem telesu čez celo leto. Govedo s to mutacijo lahko bolje regulira telesno temperaturo, posebno v toplem okolju in zato bolje prenaša vročinski stres.
SLICK_39339348SLICK_39339348Koristna lastnost; zelo kratka dlaka po celotnem telesu čez celo leto. Govedo s to mutacijo lahko bolje regulira telesno temperaturo, posebno v toplem okolju in zato bolje prenaša vročinski stres.
SMASpinalna mišična atrofijaIzguba moči in ravnotežja v zadnjih nogah pri starosti 3-6 tednov. Teleta s starostjo postajajo šibkejša in izgubljajo mišičnino ter ravnotežje tudi v prednjih nogah. Pojav oteženega dihanja čemur sledi smrt v roku nekaj dni. Pogosto je glavni razlog smrti pljučnica pri starosti 6-8 tednov.
SPSferocitozaHemolitična anemija
STAT1STAT1 mutacijaNeželena lastnost
STAT3_19069STAT3_19069 mutacijaNeželena lastnost
STAT3_25402STAT3_25402 mutacijaNeželena lastnost
STAT5_13244STAT5_13244 mutacijaNeželena lastnost
STAT5_13319STAT5_13319 mutacijaNeželena lastnost
STAT5_13516STAT5_13516 mutacijaNeželena lastnost
THRTrombopatijaMotnja strjevanja krvi, prisotna pri lisastem govedu
TH_ImpTibialna Hemimelija_ImproverLetalna lastnost; mrtvorojena ali nevitalna teleta z deformacijami okostja, pogosteje okončin
TPTrombopatijaMotnja strjevanja krvi, prisotna pri lisastem govedu
TelstarTelstarBarva kožuha
VRRdeči pigment (d)
WEAweaop. Nova lastnost v sistemu DEA (DAC) sep.2021
WFD_RoanWhit. Heif. Dis./Roan kožuhBarva dlake; pojav bele dlake
WVSWeaver sindromOslabljena sposobnost koordinacije (zadnjih) okončin in specifičen hod, ki spominja na 'tkanje'. Bolezenski znaki s starostjo postajajo vse bolj izraziti.
WeaverWeaver sindromNeželena lastnost
Xan_TyroleanKsantinurija tirol. sivo gove.Neželena lastnost
YMFRumena maščoba v mleku
ZDLSindrom pod. pomanjk. cinka
row(s) 1 - 162 of 162


Št monogenskih lastnosti
Aktivnih162
Neaktivnih43
Skupaj205
nobody
en
Avtorji: Barbara Luštrek, Miran Štepec, Jurij Krsnik, Klemen Potočnik